Thailändsk mat och matkultur

Det thailändska köket är världsberömt för sina fantastiska smaker och variationer. Även om thaimat ofta betraktas som stark finns också många rätter utan nämnvärd styrka. Maten är uppbyggt av en balans mellan de olika smakerna surt, sött, salt och beskt och denna blandning kombineras ofta i en enda maträtt. Thailändarna förbereder och presenterar maten omsorgsfullt och serverar gärna många rätter samtidigt så att man ska kunna prova så mycket som möjligt.

Thaimaten utmärker sig också genom användandet av färska örter och kryddor samt fisksåsen som förekommer i nästan varje maträtt. De regionala skillnaderna är stora vilket ofta beror på influenserna från omkringliggande länder som Kina (främst nudelrätter och soppor), Laos, Burma, Malaysia, Indien (ex. curry) och Indonesien (t.ex. Satay nr.9).

 

Var och en av de thailändska regionerna har utvecklat en egen mattradition och bjuder ofta på helt olika rätter. I Isaan (nordöstra Thailand) påminner rätterna mycket om maten i Laos och rätterna är ofta mycket starkt kryddade. Maträtter från söder är ofta mildare, har påverkats av det Malaysiska köket och innehåller ofta curry, kokos och gurkmeja. Fisk och skaldjur är en stor favorit hos thailändarna och har dessutom blivit mycket populärt hos turisterna. Tillgången på färska råvaror är mycket god och bästa sättet att avnjuta fisk eller skaldjur är på någon av alla de restaurangerna som finns på och vid stranden.

Vissa thailändska restauranger är specialiserade på specifika rätter men de flesta, som t.ex. tullis thai har en bred meny med mat från hela landet. Vill ni prova något från våra hemtrakter i Isaan-fråga gärna så kan ni få en matupplevelse utöver det vanliga.

 

 

Ris (Khao)

Ris är basfödan för thailändare och äts vid de flesta måltiderna, från frukost till efterrätt. Det är heller inte särskilt förvånande att Thailand är världens största exportör av ris. Utmärkande för det thailändska riset är att det innehåller mer än en stam, som alla har sina egna egenskaper och smakaromer. De mest uppskattade thailändska riset är jasminris, ett sötdoftande långkornigt ris. Riset serveras kokt och till de flesta rätterna, däribland de thailändska curryrätterna. Jasminris är det mest eftertraktade riset, men också det dyraste.

Khao pad (nr.20) är stekt ris tillsammans med fläsk eller kyckling, chili och fisksås. Khao Tom är en salt grötliknande soppa som tillagats med fläsk och vitlök och en populär frukosträtt. Khao Niaw, sticky rice/klibbris äts vanligtvis med händerna och serveras ofta med mat som har inslag från nordöst som till exempel grillad kyckling (gai yang). Det är klibbigt ris som är den avgörande ingrediensen i den thailändska favoritdesserten sticky rice med mango.

Huvudrätter

Trots att nudelrätter är ganska vanligt i Thailand (efter inflytande från kinesiska invandrare) är de flesta thailändska maträtterna wokade eller grillade och serveras med ris. Fisk (blah), fläskkött (moo), nötkött (neua) och kyckling (gai) kan alla tillagas på många olika sätt, men hackas vanligtvis upp i småbitar och wokas med olika kryddor, till exempel vitlök, chili, och/eller basilika. Kött och kyckling serveras oftast grillat eller stekt medan fisken vanligtvis kokas och serveras hel.

Thaicurry och soppor

De flesta thailändska curryrätter kokosmjölksbaserade och vissa kryddigare än andra: Gaeng Massaman (nr.4) är en mild curry, Gaeng Kheo Wann (nr.1) (grön curry) är en curry med medelstyrka, Gaeng Daeng (röd curry), även känd som Gaeng Pet (nr.3) (kryddig curry), är en tunnare och starkare curry.

Sopporna i Thailand innehåller vanligtvis en currybas. Tom Kha (nr.26) är ett exempel på en mild kokossoppa, medan Tom Yam Goong (nr.25), är en något starkare soppa med räkor som brukar kallas Thailands nationalrätt.

Thainudlar

Till skillnad från vanliga thailändska rätter som serveras som smårätter vid en gemensam måltid, serveras de flesta thailändska nudelrätter som enskilda rätter. Phad Thai (nr.21) är den vanligaste nudelrätten i Thailand och finns att köpa på både restauranger och i gatustånd.

Thainudlar finns i en mängd olika former och storlekar; små (sen lek), stora (sen yai), änglahår (sen mee), och x-large (gway tiow). De flesta thainudlarna är gjorda av ris, men äggnudlar (ba mee) och glasnudlar av mungbönor är också vanliga.

Chilipasta

Thailändsk chilipasta, eller Nam Prik, är basen i många thailändska rätter och en del varianter av den serveras också som dipp. Thaipastan görs av en blandning av chili, vitlök, räkpasta, lime och andra kryddor.

Thaisallad (Yam)

En thailändsk sallad är en av de starkaste maträtterna och beställs ofta som en av flera rätter i en måltid. En thailändsk sallad är vanligen tillverkad av råa grönsaker blandade med chili, lime och fisksås, men ibland även med kött och kallas då Yam Neua (Thailändsk biffsallad).

Den mest internationellt kända thaisalladen är Som Tam som är mest populär i nordöstra Thailand. Som Tam består främst av strimlad papaya och serveras ofta med grillad kyckling (gai yang).

Thailändska efterrätter

Thailändarna älskar efterrätter, såväl traditionella desserter från Thailand som västerländska kakor och glass! Traditionella thailändska desserter är söta och ofta gjorda av olika kombinationer av ris, kokosmjölk och socker, tillsammans med mer udda ingredienser som majs, sötpotatis eller bönor.

Frukt är också en vanlig thailändsk dessert. Frukt såsom till exempel papaya och mango tillsammans med ris och kokosmjölk bildar den populära desserten Sticky rice.

Frukt

Utbudet av färsk frukt är enormt i Thailand. Fruktförsäljare finns överallt och priserna är mycket låga med västerländska mått. I Thailand finns såväl vanliga frukter som banan, ananas, vattenmelon och papaya, som mer exotiska frukter som drakfrukt, chompu, durian, och jackfrukter.

Drakfrukt är en stor frukt med rosa taggigt skal, under dess extravaganta yttre finner man ett vitt kött som liknar en fyllig, saftig kiwi. Chompu är en uppfriskande päronformad frukt som smakar ungefär som ett vattnigt äpple.

Durian har en god smak men en hemsk lukt, mycket stark och de närbesläktade kusin Jackfrukten har en mycket speciell smak, doft och utseende och är lika älskad som hatad av många. På grund av sin starka doft är det inte ovanligt med skyltar utanför butiker och byggnader att man inte får medha Durians.

Lämpliga drycker till thaimat

​Det är inte helt lätt att välja dryck till den thailändska maten. Det går inte att lämna några generella råd då maten varierar mycket i smak och styrka. Thailändarna dricker gärna vatten och en annan universallösning är en ljus lageröl. Blir hettan alltför stark, och det finns behov av snabb lindring, brukar det fungera med någon typ av yoghurtdryck.

Öl

Ett ljust, inte för beskt, lageröl passar oftast bra. Den mest populära thailändska ölen ”Singha” (Systembol.Nr.1428) passar utmärkt men det finns även många andra öl som passar bra. Veteöl (”weissbier”) är ett friskt och gott alternativ till den smakrika maten – t.ex. Hoegaarden (Nr.1563)- gärna tillsammans med en lime eller citronskiva.

​Vin

Att välja vin är betydligt svårare – mycket tack vare att maten utvecklats i en miljö där vin saknats under en lång period. Numera finns en viss inhemsk vinproduktion – dock inte särskilt uppmärksammad internationellt sett.

Skall man välja vin är det i första hand vita viner med viss sötma och fyllighet och gärna lite lägre alkoholhalt . Det är viktigt att ha gott om restsötma i vinet för att möta matens sötma och lindra eventuell hetta. Aromatiska viner ur kategorin ”druviga & blommiga” är att föredra-helst på riesling och gewurstraminer. Till kryddstarka rätter rekommenderas ofta Pinot Gris från Alsace.

I de fall vin serveras till mat i Thailand väljer man ofta en Chardonnay – gärna från sydligare breddgrader som Australien eller Sydafrika.
Rött vin är ofta mycket svårt att få ihop med kryddstarka rätter – särskilt kraftigare, alkoholrikare vin då det förstärker hettan i maten.
Skall man prova något rött så rekommenderas något med lätt struktur och söta toner t.ex. något Pinot Noir eller varför inte testa 2369 Café Culture från Sydafrika (Pinotage).

Nedan följer tips på några prisvärda viner (samtliga vita) under 100:- som finns i Systembolagets utbud:

Till kryddstarka rätter ++
32155 KWV Roodeberg White, Sydafrika 82:-
6443 Little Yering Chardonnay, Australien 88:-
6340 The Hermit Crab, d´Arenberg, Australien 99:-

Till normalstarka rätter +
2051 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, Sydafrika 99:-
6403 De Bortoli Gewürztraminer Riesling, Australien 69:-
5042 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2010, Tyskland 99:-
90042 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2006, Tyskland 99:-

Till mildare rätter
5901 RuppertsbergerNussbien Riesling Kabinett, Pfalz, Tyskland 69:-
6091 Rosemount Diamond Blends GTR, Australien 70:-
5249 Arthur Metz Gewurztraminer, Frankrike (Alsace) 89:-
4592 Hubert Beck, Réserve du Chevalier Gewurztraminer, Frankrike (Alsace) 89:-